tisdag 16 februari 2010

Kallas OS-guld och mordet på Hisingen (Nyhetsvärdering Blogg A)

Det är svårt att undgå nyheten om Charlotte Kallas OS-guld om man inte låst in sig i lägenheten och stängt av TV och dator. Dagens löpsedlar fokuserar så gott som unisont på hennes seger på tio km fristil igår. Inte så överraskande då nyheten handlar om en av våra mest beundrade idrottare som tar Sveriges första OS-medalj 2010. Att segern kom relativt sent igår kväll och därmed kan betraktas som färsk ger nyheten ytterligare kraft som förstasidesstoff.

Trots detta förekommer redan andra vinklingar på nyheten och även tidningar som valt att inte sätta Kallas seger som huvudnyhet på löpet. Expressen fokuserar på förstasidan på det förnedrande dopingtest som genomfördes i samband med loppet. Orden ”naken” och ”tvingad” ger en positiv nyhet ett stänk av negativa inslag, och lägger en mer ovanlig vinkel på händelsen än vad andra tidningar gör. Personligen är jag övertygad om att dopingtester som detta inte alls är ovanliga i OS-sammanhang, men det säljer säkert x antal fler tidningar att ha den vinklingen.

Bäst tyckte jag att André Pops och SVT avslutade sin studiointervju med guldmedaljören. Efter de vanliga, ganska trista, standardfrågorna ”Hur känns det…” och ”När började du tänka på OS-guld…”, kopplades farfar Kalla in via telefon från Tärendö. Det blev trevligt familjärt och satte samtidigt fokus på Kallas hembygd på ett lite annorlunda sätt.

Den tidning som värderade gårdagens nyheter något annorlunda var GT. Löpsedeln berättar om att den 18-åring som misstänks för mordet vid en bankomat på Hisingen i lördags, strax innan dådet släppts av polisen. En ny vinkel på en några dagar gammal nyhet gör den återigen het och högaktuell. I mina ögon är det en förnuftig värdering som gjorts, där det viktiga prioriterats framför det intressanta. Säkert ingen slump, då GT är lokalvarianten av Expressen och sålunda satsade på en Göteborgsnyhet på topp.

Både GP och GT har dessutom fått nys om att den mördade 24-åringen hade Göteborgsbandet Broder Daniel som favoriter, och tagit upp det i sidoartiklar till huvudartikeln. Broder Daniels musik och historia har alltid omgärdats av en lite dyster och uppgiven stämning så kopplingen tillför, inte minst på grund av detta faktum, ytterligare en dimension i beskrivningen av den mördades personlighet.

/Tomas

3 kommentarer:

  1. Ja att OS har varit en stor grej i meda nu har det minsann inte rått några tvivel om... På grund av panik i skolan (läser Engelska B också) har jag inte sett mycket alls av det på tv än utan mest läst om det i efterhand.. Men idag lyckades jag äntligen! Satt tillsammans med en kompis och softade med OS på i bakgrunden och då minsann går Anja och vinner bronsmedalj. Och vad vi skrek där i soffan! Det är verkligen inte mycket som kan röra upp så mycket känslor inom oss som en riktigt bra sportnyhet! Även om man egentligen inte är speciellt intresserad kan man inte låta bli att beröras av den rena och totala gglädjen de som vinner känner. I Anjas fall speciellt med tanke på vad som hände bara dagen innan. Otroligt inspirerande att hon kan komma tillbaka och jag tror att sådana saker i media kan påverka och få människor hemma i sofforna att drömma och känna stolthet.

    Och stackars sportjounalister som ständigt måste tacklas med detta problemet hur man ska variera frågan "Hur känns det?". För det enda folk verkligen vill veta är ju just det-- hur känns det att vinna en OS-medalj när hela världen tittar på?

    /Jenny Gramnes

    SvaraRadera
  2. Hej Thomas

    Du tar upp intressanta aspekter om hur nyheten om Kallas seger rapporterades av olika medier. Som läsaren blir jag tvungen att "inse" att detta är en riktigt stor nyhet även om jag själv inte är intresserad av vinter OS. Jag lyssnade dock på farfar Kallas intervju och tycke också att det blev familjärt. Du skriver att andra vinklingar dök upp och jag började fundera hur lång tid en händelse kan räknas som en nyhet.

    Soraya Sultan

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Kul att läsa dina reflektioner kring nyhetsvärdering. Nu frontar de olika medierna med sina länders framgångar, USA skriver om sina och vi om våra. Det är lite gulligt också att notera den medialiseringen man använder sig av: lillebrorsfighten. Precis som amerikanska medier skriver spaltmetrar om ryssarnas psykningar skriver Sverige om norrmännens psykningar. Det hör till. Konflikt säljer, likaså gör det du observerat: naket. Det är inte Pulitzer-klass, men nog läser vi.

    Tove
    www.observerat.com

    SvaraRadera